22

Навчальна дисципліна "Зоологія безхребетних" викладаеться у слухачів вищої освіти пешого (бакалаврського) рівня навчання галузі знань 01 Середня освіта, спеціальності 014 Середня освіта (Біологія та здоров'я людини)  на 1 курсі у 1-2 семестрі.

На вивчення відводиться 150 годин (16 год. - лекції, 44 год. - лабораторні роботи, 90. год. - самостійна робота)


Навчальна дисципліна "Зоологія безхребетних" викладаеться у слухачів вищої освіти пешого (бакалаврського) рівня навчання галузі знаньалузі знань 09 Біологія, спеціальності 091 Біологія на 1 курсі у 1-2 семестрі.

На вивчення відводиться 180 годин (16 год. - лекції, 56год. - лабораторні роботи, 108. год. - самостійна робота) 

Анотація 

"Зоологія безхребетних" – навчальна дисципліна, що вивчає різноманітних представників безхребетних тварин від одноклітинних до багатоклітинних вторинноротих. У ході ознайомлення здобувачів вищої освіти  з навчальною дисципліною передбачено вивчення  основних методів зоологічного дослідження, викладено коротку історію розвитку зоології, надано загальну характеристику безхребетних, їх систематичне положення.

Здобувачі вищої освіти першого (бакалаврського) рівня навчання мають змогу проаналізувати та засвоїти особливості морфо-анатомічної будови безхребетних, особливості їх розмноження, різноманітність циклів розвитку. На прикладі найбільш типових представників безхребетних надається можливість дослідити та порівняти їх біологію, екологію, еволюційне походження, філогенетичні зв’язки, практичне значення у природі та житті людини.

Паралельно з вивченням безпосередньо зоологічних аспектів  робиться наголос на міждисциплінарні зв’язки з іншими природничими  науками: генетикою, цитологією,  гістологією, анатомією, фізіологією, медициною та сільським господарством.  Після вивченні кожної систематичної групи безхребетних здобувач вищої освіти отримає перелік питань для самостійного опрацювання та поглиблення знань.

Мета та завдання навчальної дисципліни

Метою викладання навчальної дисципліни «Зоологія безхребетних» є  підготовка сучасного фахівця з науково-біологічним мисленням, який має тверді теоретичні знання та володіє практичними навичками у роботі з зоологічними об’єктами.  

 Основними завданнями вивчення дисципліни «Зоологія безхребетних» є:

-  набуття основних знань з зоології безхребетних на рівні сучасних досягнень;

-  ознайомлення з великою різноманітністю безхребетних тварин, їх біологією, екологією, систематикою та ін.;

-  формування спеціальних навичок для наукової, науково-дослідницької та педагогічної діяльності;

-  надання можливості використання отриманих знань у раціональному природокористуванні та охороні навколишнього середовища.