Спеціальність 014 Середня освіта (Біологія та здоров'я людини)

Курс "Сучасна імунологія" читається на 1 курсі магістратури у другому семестрі, включає 10 лекційних годин, 10 години практичних занять і 40 години самостійної роботи. В кінці курсу іспит.

Метою викладання навчальної дисципліни «Сучасна імунологія» є формування у студентів системи знань у вивченні загальних механізмів, які  забезпечують стійкість організму людини до дії патогенних факторів та .закономірностей реакції організму людини на дію довкілля в нормі і при захворюваннях.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Сучасна імунологія» є формування у  студентів повного і стрункого уявлення про механізми реактивності та резистентності живих організмів, уявлення про імунну систему як одну з важливих систем організму людини; знань про структуру і функції імунної системи людини, її вікових особливостей, клітинно-молекулярні механізми розвитку і функціонування імунної системи, методи імунодіагностики; формування знань про первинні імунодефіцити, ВІЛ-інфекції, СНІД та інші вторинні імунодефіцитні стани; надання сучасних уявлень про причини розвитку і патогенезу хвороб імунної системи, ознайомлення з основними методами дослідження в імунології.

Також завданнями навчальної дисципліни є формування відповідних умінь та навичок, засвоєння майбутніми педагогами основ біологічної природи імунного захисту людини, її функціональних можливостей для реалізації цих знань в процесі цілеспрямованого санітарного, валеологічного, екологічного, медичного виховання. Засвоєння студентами фундаментальних фізіологічних основ сучасної імунології необхідно для набуття бази для подальшого вивчення дисципліни професійно-педагогічного циклу.