Спеціальність 014.15 Середня освіта (Природничі науки)

Курс "Вибрані питання фізіології людини" читається на 1 курсі магістратури у другому семестрі, включає 10 лекційних годин, 20 години лабораторних практичних занять і 60 години самостійної роботи. В кінці курсу залік.

Метою викладання навчальної дисципліни «Вибрані питання фізіології людини» є формування у студентів знань фізіологічних процесів, що відбуваються в органах, системах органів, організму в цілому, та механізмів їх регуляції, функцій у філо – та онтогенезі, взаємодії організму з зовнішнім середовищем, осмислення динаміки життєвих процесів. Основною метою практичних занять є закріплення теоретичних положень, а також розвиток у студентів первинних навичок експериментування. Вивчення цього курсу є складовою частиною загально біологічних дисциплін і сприяє формуванню діалектичного світогляду майбутніх вчителів    

Основними завданнями вивчення дисципліни «Вибрані питання фізіології людини» є формування методологічної основи для розуміння функціонування організму людини як єдиної системи; ознайомлення студентів з основними поняттями сучасної фізіології, термінологією і системою поглядів у даній області; навчання студентів використанню основних методів і методик сучасної фізіології.

Завданнями навчальної дисципліни є формування відповідних умінь та навичок, а також засвоєння майбутніми педагогами основ біологічної природи та механізмів функціонування організму людини, його функціональних можливостей для реалізації цих знань в процесі цілеспрямованого санітарного, валеологічного, екологічного, медичного виховання. Засвоєння студентами фундаментальних фізіологічних основ та механізм дії органів та систем організму людини і тварин необхідно для набуття бази для подальшого вивчення дисципліни професійно-педагогічного циклу.