Дисципліна викладається на 1 курсі, в 1 семестрі для здобувачів вищої освіти першого бакалаврського рівня галузі знань 01 - Освіта, спеціальності 014 - Середня освіта (Біологія та здоровя людини). 

Основним змістом навчальної дисципліни є раціональне та ефективне використання ґрунтових ресурсів, що  є однією з головних проблем народного господарства нашої країни. Це обумовлено тим, що по відношенню до людського суспільства ґрунт виступає у двох аспектах: з одного боку, це фізичне середовище, життєвий простір людини, з іншої – економічна основа, засіб виробництва, що користується величезним попитом, адже переважна більшість продуктів харчування отримується завдяки ґрунтам. Тому виникає чітка необхідність підготовки спеціалістів , які добре ознайомлені з розмаїттям та особливостями ґрунтового покриву України, складом, властивостями, закономірностями формування і поширення різних типів грунтів, можливими наслідками антропогенного впливу на грунт, засобами по регулюванню ґрунтовою родючостю.

Метою викладання навчальної дисципліни «Ґрунтознавство з основами геології і геохімії» є формування у здобувачів вищої освіти теоретичних та практичних знань основних показників, режимів, агрономічних властивостей конкретних представників ґрунтового покриву України та світу, методів управління ґрунтовими режимами з метою їх раціонального використання і підвищення родючості. Ознайомлення з геологією як наукою, формування системи знань про розподіл хімічних елементів у геосферах і їх значення; екзогенні і ендогенні процеси; особливості формування кристалів, мінералів і гірських порід.