Метою викладання навчальної дисципліни «Прикладна ентомологія та екологія комах» є формування цілісної картини функціонування комах у різних антропогенно змінених екосистемах, розуміння їх ролі у реалізації програм забезпечення людства продуктами харчування, системі ведення інтегрованого захисту рослин та ролі збудників і переносників захворювання тварин та людини.

Під час вивчення навчальної дисципліни передбачено: визначення головних шкідників польових культур і багаторічних насаджень. Розробка системи захисту цих культур від пошкоджень, які іноді можуть повністю знищити урожай. Визначення шкідливих комах лісових культур, їх особливості та методи боротьбі зі шкідниками лісових господарств Вивчення морфофізіологічних особливостей, циклів розвитку комах – збудників і переносників захворювання тварин та людини Ознайомлення з сучасними цільовими програмами, методологією та теоретичними принципами технічної ентомології. Надання студентам, з урахуванням істотного погіршення екологічного стану біоценозів і біосфери в цілому, обумовлених негативним впливом людини на довкілля, теоретичних знань і формування професійних умінь з використанням комах для захисту довкілля від шкідливих організмів.

  Основними завданнями вивчення дисципліни «Прикладна ентомологія та екологія комах»

Навчити визначати шкідливих комах;

●      проводити обстеження різних польових угідь і багаторічних насаджень;

●       знаходити місця концентрації шкідників по окремим ознакам пошкоджених росли;

●       засвоєння методики обліку шкідників характеру заселення культур при високій і слабкій чисельності шкідників;

●       оволодіння навичками контролю чисельності шкідників. вивчити ситуації, при яких планується застосування різних методів і заходів захисту сільськогосподарських культур від пошкоджень шкідниками, або накопиченню корисної фауні з подальшим її використанням.

●       Ознайомитися з основними групами та видами комах, які можуть бути потенційними шкідниками лісових насаджень, їх впливом на стійкість деревних порід та насаджень;

●      оволодіти сучасними методами та засобами захисту рослин.

●       знати біологію та морфологію комах збудників та переносників захворювань тварин та людини;

●       методи лікування цих захворювань.

●      ознайомитись з розробками теоретичних та практичних основ культивування комах;

●       удосконалення рецептури штучних поживних середовищ;

●      розробка методів оптимізації структури штучних популяцій відповідно до мети їх розведення;

●       оволодіння основних методів контролю якості культур комах навчити аспірантів на основі аналізу досягнень науки і передової практики, самостійно впроваджувати у виробництво новітні технології захисту сільськогосподарських та лісових культур, досягнення біотехнології в умовах конкретної форми господарювання (агрофірми, орендних і фермерських господарств, присадибних ділянок, теплиць та ін.) з мінімальною негативною дією на довкілля і максимальним збереженням корисної флори і фауни.