Дисципліна «Основи патопсихології»   викладається   студентам 2 курсу в 2 семестрі  016 спеціальна освіта «Здоровя людини і інклюзивна освіта» (лекції - 12 год., практичні - 24  год., самостійна робота 54 год.)

Патопсихологія - галузь клінічної (медичної) психології, предмет якої - патопсихологія, а завдання - психодіагностика з метою уточнення медичного діагнозу і обгрунтування лікування, зокрема психотерапії, трудотерапії та супрводу дитини. Формування готовності до роботи з такими особами є важливою складовою загальної фахової підготовки майбутнього фахівця у галузі здоров’я людини та інклюзивного навчання дітей з ООП.

Метою вивчення навчальної дисципліни є набуття, гармонізація та синтез знань стосовно проблематики патопсихології; формування наукового світогляду щодо психологічних чинників поведінки осіб з порушеннями психофізичного розвитку, вмінь самостійно проводити психодіагностичну і консультативну роботу з такими особами, зважено та відповідально підходити до вибору заходів їх реабілітації та корекції.

Завдання вивчення навчальної дисципліни:

сформувати у здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти систему наукових знань про патопсихологію, як медичну дисципліну;

ознайомити з теорією патопсихології, як медичної та прикладної науки;

ознайомити із процесом управління навчальною діяльністю дітей з особливостями та порушеннями психофізичного розвитку