Дисципліна «Основи наукових досліджень» викладається на ІІ курсі в ІІ семестрі для здобувачів вищої освіти першого бакалаврського рівня галузі знань 09 Біологія  спеціальності  091 Біологія  та галузі знань 01 Освіта/Педагогіка спеціальності  014  Середня освіта (Біологія та здоров'я людини) в наступному обсязі: лекцій - 12 год., практичних занять - 24 год., самостійної роботи - 54 год.

Наукові дослідження, їх планування та проведення є невід’ємною частиною в підготовці фахівця в галузі біології. Дисципліна «Основи наукових досліджень в біології» призначена підготувати здобувача вищої освіти до самостійного наукового пошуку, викликати у нього науковий інтерес і сформувати необхідні вміння та навички для проведення наукових досліджень та обробки їх результатів.

Навчальна дисципліна «Основи наукових досліджень в біології» передбачає ознайомлення студентів із способами організації наукових досліджень. Допомагає визначитись із подальшими науковою спеціалізацією та методами виконання наукових робіт.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Основи наукових досліджень» є:

· вивчення теорії планування експерименту;

· формування розуміння статистичної обробки отриманих результатів;

· формування принципів організації друкованих наукових праць;

· способи оформлення отриманих даних, їх обробки та інтерпретації;

· робота з науковою літературою та патентами.