Курс викладається  у другому семестрі. Програма навчальної дисципліни «Загальна теорія здоров᾽я» складена відповідно до освітньої програми підготовки фахівців «Біологія та здоров᾽я людини «бакалавр», галузі знань 01 ОСВІТА спеціальності 014 Середня освіта (Біологія та здоров᾽я людини).

Дисципліна «Загальна теорія здоров᾽я» тісно пов’язана з педагогічними та медико-біологічними науками, поглиблює і інтегрує знання з педагогіки, психології, валеології, анатомії та фізіології людини, біології з основами генетики.

Дана дисципліна формує знання бакалавра і майбутнього учителя біології і основ здоров᾽я у можливості оволодіння новітніми освітніми технологіями для реалізації змісту освіти, що враховують інтереси та здібності учнів, творчу індивідуальність вчителя.

Метою вивчення навчальної дисципліни є набуття здобувачами освіти теоретичних знань, формування у них цілісного уявлення про здоров’я людини та його фізичну, психічну, соціальну, духовну складову та навичок здорового способу життя і практичних умінь щодо перевірки стану здоров’я. Ознайомити з методами наукового пізнання в плані визначення поняття «загальна теорія здоров’я», «здоров’я», «різні форми здоров’я»; сформувати у студентів цілісне уявлення про здоров’я та формування здорового способу життя. Дослідити чинники, що формують здоров’я та ті, що негативно впливають на здоров’я людини, методи та шляхи формування здорового способу життя.

Основними завданнями вивчення дисципліни є:

-           сформувати у здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти систему фундаментальних концептуальних основ валеології на яких базується цілісна система організації оздоровчих педагогічних технологій;

-             сформувати у здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти основні принципи навчання методики викладання основ здоров’я;

-             ознайомити із сучасними засобами і методичними прийомами навчання основ здоров’я;