Даний курс складений для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти факультету мистецтв відповідно до освітніх програм " Музичне мистецтво в закладах освіти" та "Естрадний і народний спів в закладах освіти", спеціальності 014 -Середня освіта (Музичне мистецтво). 

 Курс "Елементарна теорія музики і сольфеджіо" є одним із базових курсів циклу музично-теоретичних дисциплін, освоєння якого закладає міцну основу для подальшого формування майбутнього вчителя музичного мистецтва.

Метою вивчення дисципліни «Елементарної теорії музики і сольфеджіо» є: створення теоретико-практичної бази для засвоєння дисциплін музично-теоретичного циклу; формування вільної слухової орієнтації в музичному матеріалі, уміння слухати та сприймати музику в усіх її компонентах.

 Основними завданнями вивчення дисципліни є:

1.        Систематизація і деталізація відомостей про найважливіші елементи музичної мови; історико-теоретичне вивчення та практичне засвоєння ряду основних музично-теоретичних понять і явищ.

2.        Формування у студентів навичок точного інтонування та визначення на слух елементів музичної мови; навичок вільного читання з аркуша (з урахуванням чистого інтонування та метро-ритмічної точності) різних одноголосних музичних прикладів; розвиток внутрішнього слуху (уміння визначати стиль та характер музичного прикладу без програвання його на інструменті, визначати мелодичні та ладові особливості, гармонічну мову, його ладотональні і темпові зміни, кульмінацію); формування навичок запису одноголосного та двоголосного диктанту.

3.        Розвиток у студентів творчої ініціативи, творчих здібностей; розвиток навичок красивого виразного співу, що тісно пов’язано з оволодінням прийомами правильного дихання та звукоутворення.

4.        Формування у студентів творчих орієнтирів щодо майбутньої музично-педагогічної діяльності і забезпечення успішного засвоєння інших дисциплін музичного циклу.