1. Галузь знань - 01 Освіта/Педагогіка

2. Спеціальність - 014 Середня освіта (Географія).

3. Освітньо-кваліфікаційний рівень - перший (бакалаврський)

4. IV семестр.

5. Форма контролю - залік.

6. Кількість годин -120.

7. Кількість кредитів - 4.

8. Анотація

 Курс розроблений на кафедрі географії і методики викладання географії ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Мета курсу полягає у дослідженні чинників зовнішнього середовища, які утворюють ґрунти та географічне розповсюдження ґрунтів. Основними завданнями є визначення будови і складу властивостей ґрунтів, принципів генетичної класифікації ґрунтів та ґрунтовий покрив.

Географію ґрунтів поділяють на:

- загальну, що включає вчення про чинники ґрунтоутворення і уявлення про основні закономірності географічного положення ґрунтів;

- регіональну, метою якої є опис, картографування і вивчення просторового розташування ґрунтів різних частин земної поверхні (від материків до невеликих територій (окремих населених пунктів, господарств тощо).

Курс географії ґрунтів та ґрунтознавства, як навчальна дисципліна, розпочинається із введення в сутність генетичної теорії ґрунтоутворення В.В. Докучаєва та ролі його вчення у формуванні сучасних концепцій ґрунтознавства в Україні та світі, адже з`ясування чинників ґрунтоутворення призводить до розуміння генезису ґрунтів, причин різноманітності ґрунтів в природі та необхідності вибірковості підходів використання земельних ресурсів.