Дисципліна «Анатомія і еволюція нервової системи» викладається на 1 курсі у 2 семестрі серед студентів факультету психології і соціології ХНПУ імені Г.С. Сковороди за спеціальністю 053 Психологія. Включає 90 годин, з яких 6 лекційних та 30 лабораторних.
     Засвоєння дисципліни «Анатомія і еволюція нервової системи» здобувачами передбачає вивчення особливостей будови та функціонування нервової системи, її розвиток у організмів з різним рівнем організації та індивідуальний розвиток у людини в ембріональному і постембріональному періодах; складних і розгалужених зв’язків між нейрофізіологічними, психічними та мисленнєвими
процесами. Це дозволить студентам детально ознайомитися з фізіологічними процесами, явищами та механізмами, які забезпечують поведінку людини та її вищі психічні функції. У подальшому отримані знання з дисципліни «Анатомія та еволюція нервової системи» дозволять майбутнім фахівцям у галузі психології правильно аналізувати психологічні процеси, явища та індивідуально-психічні властивості людини; прогнозувати розвиток психологічних процесів і станів. 
   Загалом, метою вивчення дисципліни «Анатомія і еволюція нервової системи» нервової системи» є на основі знань особливостей функціонування центральної нервової системи, розвивати вміння правильно аналізувати психологічні процеси, явища та індивідуально–психічні властивості людини.
     Основні завдання вивчення дисципліни передбачають виробити у здобувачів практичні вміння та навички використання знань анатомії нервової системи у подальшій професійній діяльності психолога.