Науково-дослідна практика є важливою складовою магістерської програми, має на меті систематизацію, розширення й закріплення професійних знань, формування в студентів початкової компетенції ведення самостійної наукової роботи, дослідження та експериментування.

Сутність науково-дослідної практики полягає в залученні студентів-магістрантів до самостійної дослідної роботи, ознайомленні з методикою проведення науково-дослідної роботи.

Предметом науково-дослідної практики є поглиблення навичок самостійної наукової роботи, розширення наукового світогляду студентів, дослідження проблем практики та вміння пов’язувати їх з обраним теоретичним напрямом дослідження, визначати структуру й логіку майбутньої магістерської роботи.

Мета науково-дослідної практики набуття студентами досвіду самостійної науково-дослідної роботи та опрацювання методики її проведення, поглиблення теоретичних знань у лінгвістичній і літературознавчій сферах, підбір фактичного матеріалу для написання наукової розвідки з обраної теми, формування вмінь і навичок опрацювання наукових та інформаційних джерел у дистанційних умовах проведення практики.