Мета навчальної дисципліни: на основі широкого кола джерел і новітніх здобутків історичної науки дати розуміння соціально-економічного, політичного та культурного розвитку українських земель від найдавніших часів до початку національної революції  Б. Хмельницького 1648 року.

Завдання навчальної дисципліни: формування історика-фахівця; розвиток національної самосвідомості майбутніх спеціалістів; виховання патріотичних і морально-етичних переконань спеціаліста, причетності до тисячолітньої історії українського народу; вироблення умінь та навичок, які забезпечать застосування набутих знань з історії у повсякденній діяльності, для орієнтації в суспільно-політичному житті, оцінки суспільних явищ і подій.

 Під час вивчення навчальної дисципліни Ви відкриєте:

-         сутність історичних процесів і явищ, що відбулися протягом даного періоду;

-         основні історичні дати, імена персоналій, назви географічних об’єктів, історичні терміни й поняття;

-         склад потенційної та реальної джерельної бази, що містить факти та первинну інформацію про певні явища й процеси;

-         історіографічну традицію та ситуацію щодо дослідження і висвітлення конкретних подій та вчинків історичних постатей; 

Оволодієте: базовим категоріально-понятійним апаратом історичної науки; 

Сформуєте:  навички роботи з історичними джерелами і науковою літературою; 

Отримаєте: навички порівняльного аналізу, узагальнення та критичної оцінки фактів з історії України;

Навчитесь: вміти аргументовано, на основі фактичного матеріалу відстоювати власні погляди на проблеми теми курсу, толерантно ставитися до інших думок, брати участь у дискусіях.